Şahsiyet Dizisi Hakkında | Şans Tanımamız Gereken Türk Dizisi 5
Şans Tanımamız Gerekenler listesinde artık Türk dizilerimizin sıradaki yazısında Şahsiyet Dizisi yer alıyor. Keyifli okumalar dileriz.
Şans Tanımamız Gerekenler listesinde bir önceki Türk dizimiz İçerde Dizisi‘ydi. Biliyorsunuz ki daha önce Şans Tanımamız Gereken sanatçılar listemizin son yazısında Toygar Işıklı yer almıştı.
“Unutmak, insana verilen en büyük hediyedir.”
Dram/Polisiye türündeki Şahsiyet dizisi ilk olarak 17 Mart 2018 yılında puhutv üzerinden yayınlamıştır. 12 bölüm yayınlanan dizi, 8 Haziran 2018 tarihinde sezon finalini yapmıştır. İlk sezonunun Yönetmenliğini Onur Saylak, senaristliğini Hakan Günday üstlenmiştir. 2. sezonun ilk bölümü ise 13 Kasım 2023 yılında yayınlamıştır. Yönetmeni ve senaristi aynı kalan Şahsiyet dizisinde final bölümü 7 Ocak 2024 yılında yayınlamıştır. Dizinin ikinci sezonu Gain adlı internet platformu üzerinden yayınlanmıştır.
Dizinin yapımcısı Ay Yapım’dır.

Şahsiyet Dizisi Hakkında
Şahsiyet Dizisi 1. Sezon
Agâh Beyoğlu, Mebrure Apartmanının sahiplerinden, kendisi alzheimer hastalığının başlarında olan emekli bir adli katip memuru olarak karşımıza çıkıyor. Mebrure Apartmanı Agâh beyin eşinin ailesinden kalma bir apartman, apartmanın adı da eşinin adıymış. Dizinin başlarında öğreniyoruz ki iki kat Agâh beye ait ve apartmanın yöneticiliğini de yine Agâh bey üstlenmektedir.
Agâh Beyoğlu, Kambura adliyesinde adli katip memurluğu yapar. Oradan emekli olduktan sonra İstanbul’da uzun süredir ertelediği cinayet planını, alzheimer teşhisi koyulduktan sonra gerçekleştirmek ister. Çünkü Agâh Beyoğlu’na göre zaten unutacağı cinayetlerin vicdan azabını çekmeyecek olması, onu bir seri katil olma yoluna iten en önemli etkendir.
“Ne güzel olurdu, değil mi? Yanlış bildiğimiz her şeyi unutsak, sadece doğrular kalsa.”
Agâh Beyoğlu, cinayetlerini işlemeye başladığı zaman, Nevra Elmas adında ki kadın polis memurunu görürüz. O sıralarda Nevre büroda istenmemektedir. Üstüne bir de bu cinayetlerde olay yerinde adı geçmeye başlayınca iyice göze batmaktadır. Bölümler ilerledikçe cinayet sayıları artmakta ve diziye Beyoğlu ailesinden isimler katılmaktadır. Zuhal Çelik Beyoğlu ve Deva Çelik, Agâh beyin kızı ve torunu olarak ortaya çıkarlar. Hikâye hareketlenirken bu karakterlerin de diziye katkılarını görürüz.

“Sen zannediyor musun ki bir tek alzheimer olan sensin? Herkes hasta, hepsi hasta. Yarın bugün bir milli maç olur, herkes her şeyi unutur. Bu millet neleri unuttu, seni mi unutmayacak, sen kimsin ki, alt tarafı bir katil, alt tarafı bir cinayet haberi.”
İlk sezonun sonlarına doğru, izlediğimiz bölümlerde Nevra’nın yavaş yavaş hatırladıklarıyla beraber taşlar yerine oturmaya başlar. Agâh Beyoğlu, Kambura’da 12 yaşındaki bir kıza tecavüz eden her insanı bulup teker teker öldürür ve şu sözü söyler;
“Bomba patlıyor elli kişi ölüyor panik olmuyorsunuz, teker teker ölünce mi panik oluyorsunuz?”
Nenesi ile yaşayan Reyhan ve Reyhan’ın en yakın arkadaşı Nevra. Bu ikilinin intikamını Agâh Beyoğlu alır.
Dizide birçok ayrıntı var. Kambura köyünde yapılan bu çirkinliğe sessiz kalan hakimi de görürüz. Kambura’nın en zengin insanı olan Cemil Havran’ın sessizliğini de…
Ben hâlâ bu dizinin ilk sezonunda yaşanılanları düşündükçe üzülüyorum. Vicdanımın rahatsızlığını hissediyorum. Benzer olayların ne yazık ki yaşandığı ülkemizde böyle bir dizi çekmek gerçekten cesaret işidir.
Şahsiyet Dizisi 2. Sezon
İkinci sezon, birinci sezona göre daha az merak uyandırsa da yine çekmesi cesaret gerektiren bir sezon diyebilirim. Dizi, birinci sezonun son bölümünde yaşanılanları konu alarak devam ediyor. Burada, Agâh Beyoğlu’nun hafızasının artık daha da kötüleştiğini görüyoruz.
Dizinin ilk sezonunda “Köpek Öldüren” adı ön plana çıkıyordu. Bu sezonda ise biraz daha bu ismi görüyoruz. Agâh Beyin “şahsi” olarak işlediği cinayetten geçmişe uzanan bir hikâyeyi görüyoruz. Agâh Beyin şahsi olarak işlediği cinayetten Kader ismine ulaşıyoruz ve Kader’in hikâyesiyle-benim ne alakadır diye düşündüğüm-Agâh Beyoğlu’nun hikâyesinin kesiştiğini görüyoruz.
“Bir suç işlemek istiyorsan ama suçlanmak istemiyorsan, etrafına yeterince kalabalık toplaman yeterli.”
Kader, yalnız başına yazılsa, Şahsiyet dizisinden ayrı olarak çekilse daha anlamlı olabilecek bir hikâyeye sahip. Spoiler vermeden yazmak gerekirse Kader karakterinden bahsedildiği zaman geçmişten bir görüntü geliyor. Bir öğretmen, daktilosuna “dengbej” yazdığı an dışarıda beyaz bir toros beliriyor. Orada akıllara ilk gelebilecek gerekçeyi dizinin sonlarına doğru görüyoruz. Sanki derin devlet yapılanmasına da bir atıfta bulunuluyor.
İlk sezondan tanıdığımız Zuhal ve oğlu Deva’nın yanı sıra, Zuhal’ın eşini de bu sezonda görüyoruz. Bir yandan bu ailenin sorunları, diğer yandan Kayıplar davası, diğer yandan geçmişi hatırlama konusunda zorlanan Agâh Beyoğlu, başka bir yerde Kader… İşte bol hikâyeli Şahsiyet İkinci sezonu…

Şahsiyet Dizisi Oyuncuları
- Haluk Bilginer – Agâh Beyoğlu
- Şebnem Bozoklu – Zuhal Çelik
- Recep Usta – Deva Çelik
- Cansu Dere – Nevra Elmas
- Necip Memili – Tolga Yazgan
- Metin Akdülger – Ateş Arbay
- İbrahim Selim – Sefa
- Fırat Topkorur – Firuz
- Erdal Özyağcılar – Kader Kaytan
- İlker Aksum – Ertan Çelik
- Ayşen İnci – Mebrure Beyoğlu
- Doğu Aytun – Savcı Melih
- Müjde Ar – Nesrin
- Hüseyin Avni Danyal – Cemil Havran
- Nergis Öztürk – Meryem Yüksük
- Ömer Duran – Yakup Sevindir
- Hümeyra – Feza Yurtgil
- Şenay Gürler – Nükhet Çoban
- Volkan Uygun – Vural
- Salih Usta – Ruhi Taner
- Onur Akgülgil – Fariz
- Alptekin Ertürk – Selim
- Rabia Soytürk – Süveyda
- Ayhan Kavas – Dr. Gürkan Alpay
- Eda Şölenci – Fatoş Çelik
- Can İlhan – Afşin
- Nihal G. Koldaş – Mürvet Yüksük
- Şehsuvar Aktaş – Hikmet Asil
- Avni Yalçın – Mehmet Yurtgil
- Okan Avcı – Tufan
- Okan Selvi – Sadi Çiçek
- Nurseli İdiz – Melek Asil
- Deniz Gökçer – Adile
- Ali Seçkiner Alıcı – Naim Türedi
- Cem Baza – Salih Güden
- Tankut Yıldız – Timur
- Onur Yar – Ufuk/Umut/Seyfi Terazi
- Berfu Öngören – Yeliz
- Naz Karaca – Reyhan
- Tuana Naz Tiryaki – Çocuk Nevra
- Hüseyin Hastarla – Fikret
- Burhan Öcal – Tevfik Atman
- Serdar Bordanacı – İbrahim Şenyüz
- Bade Arazlı – Dicle
- Enes Danış – Ulaş
- İzzet Günay – Albay
- Nilüfer Derin Erkanlı – Esma
- Mohammad Hedayetullah – Sajan
- Nazif/Naz Çörtük – Recep Sarı
- Büşra Çam – Gonca
- Hüseyin Taş – Baba
- İcmal Aktuna – Nezaket
- Vural Ceylan – Hamza Kaymak
- Emre Kentmenoğlu – Ateş’in Ankara’daki Arkadaşı
- Feridun Koç – Fahri Koloğlu
- Engin Yüksel – Sıtkı Bağcı
- Füsun Erbulak – Kader’in Annesi
- Mert Egemen – Abidin
- Hatice Altan – Ulaş’ın Annesi
- Tansel Doğruel – Erotik Shop Çalışanı
- Aygün Almünür – Dev Cüsseli Adam
- Murat Ergür – Doktor Nedim
- Alper Atak – Tayfun
- Sait Seçkin – Kamuran
- Suat Koroğlu – Rüştü
- Erdoğan Sıcak – Taci
- Ferdi Atuner – Tahsin
- Gökçe Çiçek Özülkü – Binnaz
- Dursun Ünsalcı – Tayyar Kaymak
- Baki Kurtuluş – Sungur
- Turhan Kaya – Yüksel Elmas
- Önder Selen – Mümtaz
- Yavuz Akkuzu – Remzi Yüksük
- Erkan Taşdöğen – Lütfü Çetin
- Celile Toyon Uysal – Reyhan’ın Anneannesi
- Aydan Burhan – Feride Arbay
- Necmettin Yılmaz – Ateş’in Babası
- Somer Karvan – Hakim
- Tahsin Özkan – Yaşlı Adam
- Nebahat Kılınç – Yaşlı Kadın

Şahsiyet Kambura Neresi? Kambura Nerede? Kambura Gerçekten Var Mı?
Belki de dizide, dizinin konusundan sonra en çok merak edilen sorular bunlardır. Şahsiyet dizisinde yer alan Kambura, gerçekten var olan bir yerde değildir. Hatta Kambura ilçesinin plakası 96 diye geçmektedir. Oysa Türkiye plakaları 81’e kadardır.
Kambura’, aslında Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Gölyazı‘dır. Gölyazı köyü de buradaki çekimlerden sonra yerli ve yabancı turistler tarafından çokça ziyaret edilmiştir.
Şahsiyet Dizisi hakkında yorumlarınızı ve yeni dizi önerilerinizi bekliyorum. Daha fazla içerik okumak isterseniz, tıklayınız.
Kendi İçine Yazar sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.