Tate No Yuusha No Nariagari | Animeler #1
Tate No Yuusha No Nariagari yani İngilizce adıyla The Rising of the Shield Hero…
Öncelikle belirtmek isterim ki bilinçli izlediğim ilk animeydi. Nedir bu bilinçli izlemek? Önceden izlediğim animelerin, anime olduğunun farkında olmamaktır, bilinçli izlemek…
Light Novel türünde yazılan bu romanın yaratıcısı yazar Aneko Yusagi’dir. Çizeri ise Minami Seira’dır. 2012-2015 yıllarında arasında, tanımı gençlere yönelik romanlar olarak geçen ve yayıncılık dünyasında ki tanımı da içerisinde illüstrasyon ya da anime/manga türlerindeki kitaplar anlamına gelen Light Novel türünün animasyon uyarlamasıdır, Tate No Yuusha No Nariagari.
Bir an animasyondan ayrı olarak şunları da eklemek isterim ki Light Novel; korku, romantik, bilimkurgu ve de fantastik türlerindeki romanlardır.
Imdb sitesine göre bu dizi 13 bin insanın oyuyla 8/10’luk bir reyting almış durumda. Bakınız.
Bu görsel IMBD sitesinden alınmıştır.
Dönelim Tate No Yuusha No Nariagari’ye
9 Ocak 2019 Çarşamba günü yayına başlayıp ilk bölüm hariç yaklaşık 20-25 dakikalık uzunluklarda, 25 bölüm sonra 26 Haziran 2019 Çarşamba günü ilk sezonunu tamamladı. Gelin şimdi fantastik, macera, dram ve aksiyon türündeki animemize bir göz atalım.
Hikâyemiz baş karakterimiz olan Naofumi Iwatani ile başlıyor. Kendisi Üniversite öğrencisi ve bir gün kütüphaneye gittiğin eline aldığı bir kitabın, kendisini içine çekmesiyle başlıyor. Öncesinde hayatına dair pek bir şey bilmiyoruz, direkt hikâyeye gidiyor.
Başrol oyuncumuz kitaptan katıldığı-artık masal mı desek yoksa yeni bir dünya mı desek bilemiyorum-yer onu hayatın gerçeklerini gösterecek ilk adım oluyor. Dizi içerisinde kahramanların geldikleri hayatlarda, oynadıkları oyunların paralel bir evreni olan bu oyunun Türkçe adı “Kalkan Kahramanın Yükselişi” olsa da oyunda 3 ana kahraman daha vardır:
Mızrak kahramanı Motoyasu, Yay kahramanı Itsuki ve Kılıç kahramanı Ren. Aslında üzerine düşülürse her birinin değişik hikâyeleri ortaya çıkacak, farklı pencereler yaklaşık 22 dakika olan bu bölümleri uzatıp izleyiciye daha güzel bir seyir katabilecek. Belki de kitaplarda daha fazla ayrıntı vardır, bilemiyorum.
Naofumi ise Kalkanlı kahramandır. Bu dört kahraman bir oyunun içerisinde karakter seçimlerinde ortaya çıkarlar aslında. Diğer kahramanlara nazaran başrol karakterimiz oyunlarla pek arası olmadığından mıdır nedir, neyin içerisinde olduğunu bilmez. Onun tek bildiği şey bu durumun bir oyun olmadığıdır.
Oyunun ya da dizinin deyimiyle kahramanların çağırıldığı dünya 4 ana karakterin ülkeyi, ülkeye karşı gelen dalgalardan koruması gerektiğiyle ilgili bir durumun içindedirler. Burası geniş bir okyanustur. Çünkü bildiğimiz oyunlardan hareketle, birçok özelliğin birçok kombinasyonla birleştiğini düşünürsek, Tate No Yuusha No Nariagari dizisi daha ilgi çekici bir hâl alır.
Diziyi ilk izlerken tecrübelerimden dolayı fark ettiğim olay dizinin hemen başında karşımıza çıkıyor. Yaşanan ilk olay Kalkanlı kahramanın gidişatını belirliyor. Fakat bu olumsuz olaylardan çıkmak için karakterimiz zekasını kullanıyor. Eğer kendinizi onun yerine koyarsanız zamanla kendinizi geliştirdiğinizi ve yeni yetenekler keşfettiğinizi göreceksiniz.
Bir yandan oyunun içinde olduğunu bildiğimiz için her yetenekte sizi de bilgilendiren görseller kullanılıyor. Seviye sistemi baz alınıyor ve bazen seviyeler hızlıca geçiliyor olsa da anlatılmak istenilen her zaman vurgulanıyor. Bu durum gelen yetenekler veya o seviyede neler yapılacağı gibi örneklerdir. Oyunun parasıyla alınması gereken eşyalar, o eşyalara ulaşmak için geçirilen zaman ve cüzdanını doldurmak için alıp satılan eşyaları da dizide izleme şansına erişiyoruz. Yani güçlü bir kalkan gördüğümüzde, yaratıcı ana karakterin kazanması için bu kalkanı hemen yarattı demek yerine olay örgüsünü takip edip bir şeyler hatırlıyoruz. Fakat yine de bu durum şöyle iyileştirilebilir miydi diye düşünmüyor değilim:
Boş bir alanda antrenman yapabileceği bir simülasyon yaratabilirlerdi. O zaman da seviyelere göre hangi kalkanı kullanması gerektiğini anlayabilirdik. Zira bu olmadığı için bazı kalkanların ne kadar güçlü olduğunu anlayamıyoruz. Çünkü sürekli aynı kalkan kullanıldığı oluyor ve o kalkanın gücü hangi seviyelere kadar yetiyor bilemiyoruz.
Tüm bunların dışında Naofumi karakterini ele alırsak, herkese çabuk güvenebilen ve daha önce sevgiyi tatmamış bir karakter görüyoruz. Dizinin ilk başından hareketle ise arkadaşlarının olmadığını anlayabiliriz. Naofumi, sözüne sadık bir insandır. Birisine borcu varsa onu müsait olduğu ilk zaman ödeyeceğini belirtir. Yufka yürekli fakat onun bu yufkalığından yararlanıp içini yakanlardan dolayı artık kimseye güvenmez. Fakat kendisiyle oturup sohbet ettiğinde gerçekleri görmektedir.
Dizinin müziklerinde ise mevcut duruma göre değişimler oluyor. Yalnızca görsel kullanıldığında farklı, savaş esnasında farklı, önemli bir durum olunca farklı müzikler kullanılmaktadır. Ben en çok savaş esnasında çalan müziği sevmiştim.
![]() |
Tate No Yuusha No Nariagari | Animeler #1 |
Bu görsel IMBD sitesinden alınmıştır.
Kahramanların Destekçileri
Kahramanlar ülkeye gelen dalgalarla tek başına savaşamazlardı elbette ki. Onların destekçileri olacaktı. Dizide buna parti üyeleri dense de bizim oyunlarımızdan bildiğimiz bir tanım olan “klan” tanımı daha doğru olabilir. Yine de dizi ağzından yazmak gerekir ki parti üyeleri kahramanlarına bağlanırlar ve onlarla ölüme kadar giderler. Kalkanlı kahraman ise ona olan bağlılıklarını gösterdikten sonra partisine üye kabul etmektedir. (En azından ilk sezon izlenimim bu şekildeydi.)
Bir de büyü yapabilen ve cesurca ön planda savaşan parti üyeleri vardır. Bunlardan ilki bir rakun olan Raphtalia, dönüşünce baykuş olan Filo ve vâris Prenses Melty. Yalnız Melty, Raphtalia ve Filo kadar etkili değildir bu savaşlarda. Çünkü onun yardımcı olma amacı farklıdır.
Raphtalia yarı rakun ve yarı insandır. Onun geçmiş zamandaki hikâyesine yer verilmektedir. Ve geçmesi gereken sınavları bazen tüyleri ürperten bir şekilde, bana hissettirerek yaşattılar. Aynı zamanda Filo’nun da geleceğe olan hikâyesini göreceğiz.
Düşmanlar
Düşmanlar genel olarak oyunlarda bildiğimiz gibi farklı seviyelerde, farklı görüntüleri olan canavarlardır. Fakat ilerleyen bölümlerde kendi aralarından ve kendi gibi düşmanları da görmek mümkün olacaktır.
1. sezon sonunda izlenimlerim bu şekildeydi. Bilinçli izlediğim bu anime benim için güzel bir deneyim oldu. Umarım diğer animeleri de yazma fırsatı bulurum. Sevgilerle…
Bu görsel IMBD sitesinden alınmıştır.
Öne çıkan görsel IMBD sitesinden alınmıştır.
Tate No Yuusha No Nariagari yazısını beğendiyseniz, diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.
Kendi İçine Yazar sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.